Ce este TED & TEDx?

TED este marcă a conferințelor în care unii dintre cei mai importanţi gânditori şi activiști ai lumii sunt invitați să împărtășească informații din domeniile de care sunt pasionați. TED își definește misiunea ca “idei care merită să fie răspândite”.

“TED” vine de la Technology, Entertainment, Design, trei domenii largi care, în mod colectiv, ne modelează viitorul. Evenimentul în sine este chiar mai amplu, prezentând idei care contează în orice disciplină. Participanții îl numesc “cel mai bun tratament pentru creier” și “o călătorie de patru zile în viitor”. Publicul divers (format din CEOs, oameni de știință, filantropi, antreprenori), este aproape la fel de extraordinar ca şi speakerii, printre care îi amintim pe Bill Clinton, Bill Gates, Sir Richard Branson, Philippe Starck și Bono. Prelegerile, de asemenea, numite TED Talks, acoperă o gamă largă de subiecte, ca ştiință, artă şi design, politică, educație, cultură, afaceri, probleme globale, tehnologie și dezvoltare sau divertisment. Mii de discursuri TED sunt oferite spre vizionare gratuit pe www.TED.com. Din aprilie 2009, prelegerile au fost vizionate de peste 100 de milioane de ori, de mai mult de 18 de milioane de oameni. Idei care schimbă lumea: Ideile de pe TED.com sunt puternice. Vorbitorii noștri gândesc măreț și modelează viitorului, creează și implementează soluții ingenioase la problemele globale, inovează în afaceri, știință, tehnologie, design și arte. Pe TED.com, acești gânditori și pionieri găsesc o platformă pentru a-și împărtăși ideile, a-i inspira și pe alții, de a cataliza schimbări uimitoare în fiecare colț al lumii. Un nivel extraordinar de implicare: vizionarea unui discurs TED nu este un act pasiv – este începutul unei interacțiuni profunde cu o idee îndrăzneață.


about4about2about3Conținutul și structura fiecărui eveniment TEDx sunt unice și dezvoltate în mod independent, dar toate evenimentele TEDx au mai multe caracteristici în comun:
Formatul celebru TED: O suită de discursuri scurte, pregătite cu grijă, demonstrații și spectacole (în direct sau doar clipuri video de pe TED.com), acoperind o gamă largă de subiecte pentru a promova învățarea, inspirația și minunarea – pentru a provoca conversații care contează.
Video-ul TED Talks: Un minim de două discuții pre-înregistrate pentru canalul TEDTalks (disponibil gratuit pe TED.com)
Lipsă de prejudecăți în agendă: lipsa de orice agendă comercială, religioasă sau politică


Scurtă istorie TED

Participarea la TED este posibilă doar printr-un proces de aplicații, iar participanții – CEOs, oameni de știință, designeri, intelectuali – sunt la fel de extraordinari ca și vorbitorii, printre care sunt incluși fostul președinte american Bill Clinton în 2007, autoarea Isabel Allende, legendarul biolog EO Wilson, designerul Philippe Starck, și CEO-ul Virgin Richard Branson. Într-adevăr, succesul TED se bazează pe efectul extraordinar de a aduce împreună 1.000 de persoane din cele mai remarcabile domenii din lume. Rezultatul? Conexiuni neașteptate. Perspective extraordinare. Inspirație puternică. TED a avut loc pentru prima dată în 1984, treizeci de ani mai târziu, această moștenire de inovație și influență continuă.


Conferințele TED și Evenimentele TEDx

TEDx = eveniment organizat în mod independent

În spiritul ideilor care merită răspândite, TEDx este un program de evenimente locale, organizate independent, care aduc oamenii împreună pentru a împărtăși o experiență asemănătoare TED. La un eveniment TEDx, TEDTalks și în direct speakerii stârnesc discutii profunde și conexiune într-un grup mic. Aceste evenimente locale, organizate independent sunt marca TEDx, unde x = eveniment TED organizat independent. Conferința TED oferă o orientare generală pentru programul TEDx, dar evenimentele individuale TEDx sunt auto-organizate. (Sub rezerva anumitor reguli și regulamente.)

TEDx este un nou mod inventiv de a aduce TED în lume. Programul TEDx permite comunităților din întreaga lume să-şi creeze propriile evenimente independente. Sub o licență TEDx, gazdele organizează propriile programe, combinând speakeri cu videouri TEDTalks.

Lansat în martie 2009, TEDx este cel mai nou și cea mai extinsă inițiativă TED. În primul an, mai mult de 200 de evenimente TEDx au fost organizate de către persoane fizice pasionate, ajungând astăzi la peste 1000 de evenimente TEDx.

TED are acum cinci conferințe anuale.

Evenimentele variază pe scară largă în dimensiune – unele ample cu sute de participanti, care implică artiști rock, intelectuali publici si oameni de afaceri de succes, în timp ce altele constau dintr-o mână de oameni care se întâlnesc pentru discuții intime.

TED în Long Beach și TEDGlobal în Edinburgh, Scoția.

TEDWomen în decembrie, TEDxYouth în noiembrie, TEDxChange în aprilie și mai multe evenimente TEDx în întreaga lume.

Participarea la o conferință TED doar printr-un proces de aplicații. Există mai multe nivele de apartenenţă ca şi membru, precum și taxele de participare (în jur de 6.000 dolari/persoană pentru Long Beach & Edinburgh), care depind de nivelul și de conferința pe care le alegeți.