Innovation & Tech Expo – Ideas Worth Doing


În cadrul conferinței TEDxCluj 2016 te așteptăm la Innovation & Tech Expo – locul în care sunt prezentate idei de viitor transformate în produse inteligente.

Vei putea testa gadget-uri inovatoare, cu design creativ și practic în același timp, obiecte care aduc împreună concepte independente și multe alte produse pe care merită să le încerci.


Tintag

Echipa: Andrei Vig, Alexandru Chis, Daniel Budusan
Link: thetintag.com

este un dispozitiv electronic de mici dimensiuni care te ajută să îţi gaseşti obiectele rătăcite. Îţi poţi urmări şi găsi cheile, geanta, rucsacul şi toate obiectele importante pentru tine, astfel încât să nu le mai pierzi niciodată.

Citeste mai departe
Tintag îţi vine în ajutor chiar dacă ai ieşit din raza predefinită de acţiune: îţi trimite notificări ce îţi arată ultima localizare a obiectului pierdut, indicându-ţi, astfel, unde să-ţi începi căutarea. De asemenea, Tintag e singurul dispozitiv de acest fel prevăzut cu o baterie reîncărcabilă, fiecare reîncărcare făcându-l pregătit pentru încă 4 luni de utilizare. Cu Tintag nu-ţi mai pierzi timpul. Ţi-l păstrezi pentru cei dragi.

MindMi

Echipa: Raluca Potocean, Dumitru Grigore
Link: www.psychometricsystems.com

Sistemul MindMi™ reprezintă un instrument de evaluare psihologică destinat psihologilor și specialiștilor (ex. HR) care folosesc proceduri de evaluare psihologică în contexte individuale sau de grup.Tehnologia MindMi™ utilizează un dispozitiv de scanare a mâinilor, dotat cu electrozi monopolari, care măsoară biopotenţiale de la suprafaţa pielii.

Citeste mai departe
Acest dispozitiv colectează rapid și obiectiv un set de date psihofiziologice cu privire la examinat. Acestea sunt supuse unui proces de modelare cibernetică, obținându-se un set variat de indicatori cu relevanţă psihologică, ce reflectă abilități cognitive, emoționale, sociale, aptitudini și tendinţe specifice. În ciuda complexității sale, MindMi™ este ușor de folosit, utilizând o interfaţă web, cu acces nelimitat, care permite utilizatorilor să alcătuiască rapoarte psihologice extensive. Acestea pot viza, printre altele, personalitatea examinatului, inteligența cognitivă şi emoțională, pattern-ul cognitiv, compatibilitatea interpersonală sau de grup.

Meze Headphones

Echipa: Lorand Czibere si Mircea Fanatan
Link: www.mezeheadphones.com

Meze 99 Classics a fost lansat prin platforma de crowdfunding Indiegogo unde a reușit să fie “fully funded” în doar 3 zile. Până la sfârșitul campaniei, aceasta a fost finanțată 219% din targetul inițial. Produsul, la ora actuală, a fost prezentat la mai multe expoziții de tech din Europa și din Statele Unite, expoziții precum IFA Berlin, Hxos Eikona Show Atena și CES Las Vegas, unde a atras atenția vizitatorilor. După IFA Berlin, Meze 99 Classics a primit un spot în emisiunea OneIT prezentată de George Buhnici.

Citeste mai departe
Echipa din spatele Meze Headphones este una tânără, dar pasionată. Fiecare membru al echipei este activ într-un fel sau altul în scena muzicală din România și din străinatate. Experiența și pasiunea pe care o avem în muzică ne-a împins să creăm o pereche de căști care să ne placă nouă în primul rând, pentru că avem anumite așteptări când vine vorba de calitatea sunetului. Pe lângă Meze 99 Classics, vom prezenta și noile modele care vor fi lansate în 2016. Mai multe despre aceste modele vom spune direct la expoziție.

G.R.E.E.N.@Accenture

Echipa: Péter Magó, László Tófalvi

Grupul G.R.E.E.N. (Group of Robotics and Embedded Electronics Nerds) s-a născut din interesul câtorva angajați Accenture din Cluj-Napoca. Am început timid cu 2-3 plăci de dezvoltare Raspberry Pi și Arduino prin 2014. A devenit o inițiativă interesantă și pentru managementul companiei. Rezultatul a fost o investiție în diferite echipamente și loc dedicat pentru crearea unui laborator de IoT & Robotica.

Citeste mai departe
În ziua de azi colaborăm îndeaproape cu diviziile tehnice și colegii din management pentru dezvoltarea de mini produse de tip ”proof of concept”. Avem marele avantaj de a discuta de multe ori direct cu clienții și putem să înțelegem mai bine care sunt necesitățile reale ale consumatorilor și producătorilor. La această ediție TEDxCluj vrem să prezentăm câteva ”jucării” din ”tolba” G.R.E.E.N. și sperăm să reușim să inspirăm și alte companii sau persoane să promoveze creativitatea și adopția noilor tehnologii.

IDEI 3D

Echipa: Victor Chirila, Sebastian Rosca
Link: www.idei3d.ro

Ochelarii Cardboard: pricipalul produs pe care îl vor prezenta, pe care îl și fabrică și care a început ca un proiect al companiei Google, open-source. Scopul acestui proiect este de a oferi o modalitate foarte ieftină de a experimenta realitatea virtuală cu ajutorul telefonului mobil.

Citeste mai departe
Ce este Realitatea Virtuală? Este libertate. Libertatea de a privi o imagine 360 din toate unghiurile ca și cum ai fi acolo. Libertatea de a viziona un film 360, adică la orice secventă poți să întorci capul și să vezi ce era în spatele cadrului, în lateral, sus sau jos. Libertatea de a intra într-un joc și de a simți că ești într-adevăr acolo.

CONTROL 3D

Echipa: Rădoescu Vlad, Guțiu Eugen, Capra Vlad Alex
Link: www.control3d.ro

Imprimanta pe care am numit-o The Bug este construită în jurul unui microcontroller Arduino, alimentat cu software open-source, ceea ce înseamnă că beneficiază de îmbunătățirile constante generate de o comunitate extraordinară de pasionați și că poate fi modificat și personalizat după bunul plac.

Citeste mai departe
Vreți două extrudere? De ce nu trei? Se poate. Piesele pentru ele pot fi printate chiar imprimantă prin intermediul unui card SD.

Toată mașinăria ocupă mai puțină suprafață de birou decât o imprimantă tradițională cu jet de cerneală. În cazul în care imprimanta lucrează cu două extrudere, suprafața ocupată rămâne aceeași, iar corpul imprimantei vine așezat pe o stivă de două carusele de filament plastic.

Maker Cafe

Echipa: Popescu Alexandru, Kovari Andrei
Link: www.makercafe.ro

Maker Cafe a plecat de la dorința de a realiza o imprimanta 3D de baza, pentru piața românească. Am folosit cei aproape 3 ani de experiența in 3D printing si, in general, cu aparate cu comanda numerica, alaturi de o lunga educatie multidisciplinara, pentru a gasi cele mai bune solutii si a le imbina intr-un proiect care sa combine precizia de pozitionare si silentiozitatea cu un design simplu si eficient.

Citeste mai departe
Astfel au luat nastere imprimantele noastre 3D capabile de a realiza piese de rezolutie mare si de a lucra in liniste. Noi credem ca si arata chiar bine!
Si mai mult, fiecare are un nume care reflecta atat personalitatea sa cat si a utilizatorului: Gramps, Darth Verder, Beverly Crusher, Picard, John Carmack, Cthulhu si multe altele in viitor…

Imprimanta 3D Maker Cafe s-a realizat cu ajutorul makerspace-ului Cluj Makers de catre unul dintre membri fondatori al acestui makerspace. Impreuna vom realiza curand o imprimanta verde de volum mare care sa recicleze sticle PET.

NOAH

Echipa: Iosif Harasemiuc, Ruben Perju
Link: www.noah-watch.com

Ceasurile semnate NOAH aduc un plus de inovație în segmentul produselor realizate din lemn datorită conceptelor care stau la baza brandului. În primul rând ne-am dorit niște accesorii cu un design minimalist, plăcut, subțire, astfel încât să ne detașăm de produsele deja existente pe piață. Ceasul a fost și va fi întotdeauna un accesoriu atât funcțional, cât și cu valoare estetică.

Citeste mai departe
Era metalelor începe să apună, iar lemnul este unul dintre materialele care par să capete o valoare tot mai mare în ochii societății. Chiar dacă aurul are o valoare net superioară din punct de vedere financiar, tot mai mulți oameni renunță la bijuteriile și accesoriile din metale reci și le aleg pe cele din lemn, mult mai apropiate de natura umană. Procesul de stabilizare a lemnului permite ceasurilor noastre să concureze din multe puncte de vedere cu modelul clasic de ceas, întrucât au o rezistență sporită chiar dacă greutatea unui ceas nu depășește 35 de grame. Nu în ultimul rând, am dorit să oferim clienților posibilitatea de a lua parte la procesul de creație. Așadar, fiecare client are posibilitatea să-și creeze propriul ceas după stilul propriu, alegându-și esențele de lemn, cureaua, dar și textul personalizat de pe spatele ceasului. Într-o lume în care metalul este folosit abuziv în toate domeniile, noi vrem să demonstrăm că lemnului i se pot atribui calități ca precizia și rezistența, elemente dobândite printr-o prelucrare foarte atentă. Astfel, materialul vedetă al brandului NOAH este lemnul. Echipa NOAH se mărește pe zi ce trece, însă echipa care a pus bazele brandului este formata din 2 tineri: Iosif Harasemiuc și Ruben Perju. Asocierea inginer + arhitect a dus la crearea unui produs cu totul și cu totul unic. Nivelul de muncă depus pentru a ajunge în acest punct a fost mare, dar roadele culese sunt pe masură.

Polygo

Echipa: Simion Iulian Belea, Olle Bjerkås
Link: www.polygo.cc

Polygo este un sistem extrem de simplu de îmbinare a formelor geometrice. Totul a pornit din pasiunea pentru geometrie si fractali. Folosind piesele respective pot fi construite foarte usor obiecte cu geometrie complexă. Cu ajutorul LEDurilor pot fi create structuri reactive complexe. Unele dintre cele mai frumoase aplicații sunt acoperitoarele pentru lămpi.

Citeste mai departe
Lămpile fabricate în acest fel aduc o nouă dimensiune în spațiul pe care îl ocupă și îl schimbă o dată prin structura geometrică, apoi prin animarea luminii și chiar prin animarea și schimbarea structurii însăși, ceea ce poate da impresia că obiectul e „viu” fiindcă e posibilă interacționarea cu obiectul.

Symme3D

Echipa: Calin Brandabur,Cristian Raita, Bogdan Ciobotea, Mihai Soare, Anna Maria Radu, Vucomir Ianculov, Adrian Bumbu, Constantin Daminescu

Link: www.symme3d.com

Symme3D este prima imprimantă pe sistem Delta 100% proiectată și construită în România, ale cărei componente de mecanică, geometrie matematică, mecanică, electronică și software sunt realizate autohton. Se folosește în printarea 3D a aproape oricărui obiect proiectat în prealabil în diferite produse software de proiectare, piese funcționale, componente mecanice mobile, elemente de design arhitectural, chiar și haine, pantofi etc.

Citeste mai departe
Symme3D poate printa absolut toate tipurile de filament existente pe piață, de la temperaturi de 180C până la 400C, și anume PLA, ABS, PC, HIPS, filamente flexibile și exotice precum lemn sau bronz.

MIRA

Link: www.mirarehab.com

MIRA este o aplicație medicală adresată persoanelor cu dizabilități locomotorii și specialiștilor medicali care supervizează recuperarea acestora. MIRA își propune să eficientizeze procesul de recuperare fizică – terapia prin jocuri video aduce un plus întregului proces de recuperare și face ca acesta să fie mai plăcut și mai bine receptat de pacienți, în același timp oferind o interfață utila pentru kinetoterapeut, pentru managementul pacienților și a evoluției lor.

Pictură Colaborativă

Link: www.flaviumoldovan.ro

Pictura este o aventură pentru toți! Dacă propunerea te face sceptic și dacă lucrezi în domenii care nu au nicio legatură cu arta, atunci ești candidatul ideal pentru acest workshop. Dacă ești artist deja, poți să vii și tu.
Cum se face?

Citeste mai departe
Formăm o echipă de maxim 15 persoane, facem un brainstoarming de câteva ore, schițăm ideile cele mai bune, după care urmează partea serioasă: pe o pânză de 2x2m, vom picta împreună toate ideile individuale într-­o singură compoziție. Rezultatul final va fi o pictură colaborativă plină de culoare și de idei frumoase numai bune de pus pe perete, pe care îți vine să o cumperi. Pe lângă bucuria rezultatului final, celelalte beneficii sunt deconectarea totală de la tehnologie și stresul zilnic, socializarea prin creativitate, terapie prin culori, lucrul în echipă – toate acestea fiind activități esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a vieții noastre de zi cu zi.

Upside Down

Link: www.upside-down.ro

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu prelatele vechi de camion sau cu bannerele stradale la sfârșitul unei campanii publicitare? De obicei, sunt aruncate la groapa de gunoi sau incinerate. În timp, în sol sau în atmosferă se eliberează toxine. Există o soluție mai bună care prelungeşte durata de viaţă a materialelor.

Citeste mai departe
Atelierul Upside Down le recuperează înainte de a deveni deșeuri și le transformă în produse alternative. O prelată de camion este transformată în 357 de portofele slim, 50 de genți messenger sau 168 de coperte agendă.
Scopul Upside Down este de a-i face pe cei din jur să conştientizeze că astfel de materiale pot fi valorificate şi readuse la viaţă, dar sub o altă formă, în produse care pot fi purtate zilnic. Upside Down face parte din mişcarea inovativă de upcycling şi îi sprijină pe oameni să aleagă responsabil, să adopte o atitudine pozitivă față de mediu înconjurător și să o transforme în acțiuni concrete.