Ionuţ Alexandru Budişteanu

Ionut Alexandru Budisteanu1

Inventator şi informatician, câştigător al marelui premiu la cea mai importantă competiţie de ştiinţă şi inginerie din SUA.

Ionuţ Budişteanu este cunoscut pentru rezultatele sale deosebite obţinute la competiţiile de ştiinţă şi inginerie pentru liceeni şi mai ales pentru marele premiu Gordon E. Moore în valoare de $ 75, 000 obţinut în 2013 la cea mai importantă competiţie din SUA, Intel International Science and Engineering Fair, cu un proiect care foloseşte inteligenţa artificială în scopul creări unei maşini automate low-cost. Revista TIME l-a nominalizat (în 2013) între cei 16 cei mai influenţi adolescenţi ai planetei. Iar MIT Lincoln Laboratory a numit un asteroid după numele său.

Portofoliul său personal numără mai bine de 50 de proiecte. Crează programe soft şi dispozitive electronice care să aducă îmbunătăţiri vieţii noastre. A inventat un dispozitiv electronic, care foloseşte inteligenţa artificială, pentru a ajuta persoanele nevăzătoare să distingă anumite imagini cu ajutorul unei matrici senzor plasată pe limbă. A propus un sistem care recunoaşte blocajele din trafic, sau dezastre naturale, uragane, incendii, deversări de petrol.

În timpul liceului şi-a creat propriul limbaj de programare numit “Al Lab”.

În prezent este student al Universităţii din Bucureşti şi membru al ACM (Association for Computing Machinery) şi al IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) din partea cărora a obţinut şi numeroase premii, completând lista distincţiilor oferite de Google, Yale Science, European Organization for Nuclear Research sau IISEF.