Solomon Marcus


Alternativa Fundamentală

Academicianul Solomon Marcus, matematician care citeşte matematica cu ochelarii poeziei a reușit să ne citească viața cu ochelarii poeziei. Un discurs unde fiecare frază a adus o viață de înțelepciune și a lăsat audiența cu sentimentul parcurgerii unei culegeri imense de lecții despre viață trăită frumos. Cele 10 nevoi umane fundamentale ne arată cum viața poate fi trăită din plin fără nici o urmă de plictiseală.

solomon marcus

Membru corespondent al Academiei Române din 1993, membru titular şi Academician din anul 2001, matematician care citeşte matematica cu ochelarii poeziei.

Dl Solomon Marcus este cunoscut ca fiind unul dintre pionierii lingvisticii matematice, cu monografii publicate la New York şi la Paris, după ce primii ani îi dedicase studiului matematicii pure. În a doua jumătate a anilor ’60 lansează sloganul poeticii matematice şi este cooptat, în urma publicării monografiei Poetica matematică, în colectivele editoriale ale câtorva reviste internaţionale de lingvistică şi de poetică. Preocupările sale se extind natural în informatica teoretică, în semiotică, în antropologia culturală, în filozofia şi istoria ştiinţei. În toate aceste domenii lucrările sale au un impact deosebit. Concomitent cu toate aceste cercetări, dezvoltă un program educaţional de amploare, care începe în anii ’60. Dându-şi seama că a fost victima unei educaţii greşite, se angajează într-o acţiune terapeutică vizibilă în ciclul de 4 volume “Răni deschise”, în care porneşte de la nevoile şi drepturile fundamentale ale copiilor, adolescenţilor şi tinerilor şi argumentază în sprijinul unei educaţii holistice, în care niciun domeniu nu se poate dezvolta şi nu poate fi înţeles decât prin raportare la un metabolism intens, o interacţiune permanentă cu celelalte domenii. Un volum semnificativ în această privinţă este “Paradigme universale: (Ed Paralela 45, 1150 pagini). Cărţile sale au fost publicate în română, franceză, engleză, germană, italiană, spaniolă, rusă, cehă, maghiară, sârbo-croată, greacă.