Ziua de ţinut minte pentru TEDxsteri

A fost TEDxCluj 2014 şi vă mulţumim că l-aţi făcut atât de awesome, TEDxsteri!!!

Haideţi să trecem în revistă ce ne-au învăţat – dezvăţat şi reînvăţat speakerii, cât şi cele mai faine lucruri de ţinut minte despre ediţie.

Într-un rezumat foarte scurt, am avut pe scenă şi în pauze: 22 de speakeri mi-nu-na-ţi, 3 momente artistice care ne-au lăsat cu gura căscată – “Nu puteam să vin pe scenă şi să stau cinci minute cu gura căscată, căci aşa m-au lăsat oamenii aceştia în timpul repetiţiilor.” – Dragoş Bucurenci,  Storyteller TEDxCluj 2014, 1 Innovation Expo, unde tehnologia şi ideile grozave şi-au croit drum printre participanţi, un decor de scenă, realizat de Genoveva Hossu, im-pre-sio-nant, joc de lumini, made by Tudor Baciu, de efect, un ecran venit cu o inovaţie tehnică în Cluj, pus în mişcare de Andrei Ciubăncan. Parteneri cum nu se puteau mai faini, catalizatori care au dat mai departe vorba în ţară, voluntari care au făcut lucrurile să meargă strună, echipa de fotografi agili care au înregistrat cele mai frumoase momente şi Paul Dumitru care a de-se-nat toată conferinţa. All in all, ne bucurăm de feedback-ul primit până acum şi il apreciem cu zâmbetul pe buze de când am încheiat seara, pe 8 noiembrie 2014, la Cinema “Florin Piersic”.

Forfotă, lume multă, mașini parcate alandala pe lângă trotuar, zumzete, fum, încâlceli, ecusoane. Așa a început sâmbăta, alături de alți 1000 de oameni care s-au strâns la cinema pentru a asculta 22 de perspective noi. TEDxCluj a creat o mică bulă cu oameni curioși despre ce se întâmplă în jurul lor, dar mai ales dornici de a reînvăța cum să uite la lume altfel.

Ziua a început cu Mugur Pop, de la Terra Dacica Aeterna care ne-a spus aşa:

“Informatiile sunt trecute prin filtrul experienţei interioare a fiecăruia. Să poţi împărtăşi este mai mult decât cunoaştere.”

Mugur Pop cu Terra Dacica Aerena

Mugur Pop cu Terra Dacica Aeterna

Bun venit la TEDxCluj 2014!

A urcat pe scenă Storyteller al acestei ediţii, Dragoş Bucurenci.

“Bună dimineaţa, Cluj! Bună dimineaţa, Ardeal! Bună dimineaţa, România deşteaptă şi frumoasă!”

Dragos Bucurenci - Storyteller TEDxCluj 2014

Dragos Bucurenci – Storyteller TEDxCluj 2014

Prima pe scenă a fost Roxana Mocanu, care ne-a explicat procesul de LEARN – UNLEARN – RELEARN.

“Neuronul pus la lucru dezvoltă noi și noi conexiuni. Avem nevoie tot timpul de provocări. Procesul de învățare începe cu motivatia de a învăța. Emoțiile pozitive ne ajută să învățăm, endorfinele ne ajută să facem conexiunile mai repede. Ceea ce credem despre noi înșine ne poate ajuta motivația de a învăța. Dezvățarea se produce în momentul când ne dăm seama că facem ceva greșit sau când cineva ne arată că facem ceva inadecvat.” Primii paşi pentru a ne dezvăţa de ce nu ne place sunt: autominitorizarea, evitarea factorilor care încurajează comportamentul vechi şi practica.

“Reînvățarea are loc abia după ce am uitat tot. Dacă vrem să avem succes trebuie să învățăm continuu. Să dezvățăm acele comportomante care ne îndepărtează de noi înșine.”

Domnul Solomon Marcus e matematician de profesie cu vocea și viziunea unui umanist. “Pe durata discursului său îmi părea rău că nu am devenit fizician sau chimist.” (voluntar TEDxCluj 2014). A avut ingenioasa idee de a prezenta un decalog cu nevoile care facilitează învățarea:

 1. Nevoia de a da un sens vieții la nivelul cel mai elementar.
 2. Nevoia de împrospătare. Trebuie să ne salvăm de rutină, rutina atrage cu sine porția de plictiseală.
 3. Nevoia de mirare şi bucurie. “Eu trăiesc pentru a mă mira, pentru a trăi starea de extaz.”
 4. Nevoia de îndoială și suspiciune. În educația cunoașterii trebuie să vorbim de prezumția de suspiciune. Dacă vrei să înveți pune la înoială tot.
 5. Nevoia de greșeală și eșec. Greșeala și eșecul sunt prețul inevitabil pentru ca noi să ne putem îmbogăți cunoașterea lumii. Fără greșeală și eșec nu dobândim cunoașterea de nou. “Am o latură pozitivă extraordinară, sunt izvor de creativitate.”
 6. Nevoia de identitate. Avem mai multe identități care nu pot fi înțelese decât concomitent. Identitatea nu poate fi înțeleasă decât cu alteritate.
 7. Nevoia de omenesc și de omenire. Aici e marea criză pe care o trăiește omenirea.
 8. Nevoia de joc. Totul își are rădăcina în copilăria noastră. De exemplu jocul de-a ascunsea, eu mă ascund ca tu să mă găsești. Cu cât lucrul dorit e mai mare, mai râvnit, cu atât trebuie depus un efort mai mare.
 9. Nevoia de cultură. Este păcat să ignorăm bogăția culturală la care au contribuit toate generațiile dinaintea noastră.
 10. Nevoia de transcendență. Capacitatea de a trangresa limitele tradiționale. Asta au făcut geometria, fizica, logica, limbajul, muzica, artele vizuale și nu numai.

”Suspectați-mi mesajul și treceți-l prin filtru.”

Ștefan Dărăbuș a început discuția cu un exercițiu de imaginație: „gândiți-vă că sunteți abia născuți, în maternitate, plângeți și vreți atenție, dar nu e nimeni acolo pentru voi.” Tot el ne-a făcut să înțelegem că:

”Ce contează mai mult pentru reușita unui om este cantitatea de timp pe care ei ca și copii au petrecut-o cu părinții lor. ”

Mihai Ghyka a vorbit cu căldură și multă comoditate despre zilele sale de început, despre cum a învățat că nu știe nimic. Drept urmare, ne-a provocat să realizăm ce știu cei care nu știu, inclusiv noi.

”Nu poți știi tot ce știe echipa ta. I-ai ales tocmai fiindcă știu mai multe decât tine. Să ai curajul să zici că nu știi!”

Matt Keen ne-a atras atenţia asupra unor lucruri esenţiale ce se petrec în multe culturi organizaţionale. Ne-a lăsat cu două idei de bază despre cum să abordăm situaţia la birou: să punem la îndoială, într-un mod constructiv asumpţiile false despre muncă, una dintre ele fiind că “oamenii nu vor să muncească”, şi că rolul manager-ului este să îi ajute pe angaşaţi în cariera pe care şi-o doresc, nu să le verifice rapoartele.

“Ranking is corporate torture.”

Ioan-Alexandru Drăgan a pus pe masă cărţile pe faţă şi a întrebat aşa: Cum ar arăta competiţia prin colaborare? Ar fi o inovare în ceea ce priveşte modul în care ne dezvoltăm în industria în care lucrăm, ceva de luat serios în seamă, mai ales la nivelul oraşului Cluj-Napoca.

“Inovare este un buzz-word pe care îl auzim peste tot.”

Marcelo Izaguirre, omul care ne-a spus, cât se poate de simplu că inginerii sunt noile vedete rock ale lumii. Pe scurt, ei fac lumea să se învârtă, ei au răspunsuri la întrebările noastre, iar dacă se întâmplă să nu ştie, recunosc şi trec la treabă pentru a le afla.

“There’s a techie in my soup. Ask an engineer.”

Doina Costache, venită cu mult curaj într-o sală plină de ingineri, după cum am aflat la numărătoarea mâinilor ridicate, ne-a învăţat cum să gândim ca un inginer.

 • inginerii sunt nişte copii mari, mai ales când li se spune “nu”
 • nu se încred în dogmă fără să testeze pe cont propriu
 • dispreţuiesc cuvântul “imposibil”
 • simplifică complexul
 • a face bine întregii omeniri este pentru ei un principiu

Ionuţ Budişteanu, 21 de ani, ne-a arătat prin puterea exemplului personal că se poate. Întreabă-te ce îți dorești de la viață. Dacă îți vei dori ceva mic, asta vei obține, dacă vrei ceva mare, va lua ani, dar vei ajunge acolo.

“Orice om trebuie să înceapă de la ceva simplu pentru a ajunge la ceva complex.”

Ionuț e excepția de la regulă în rândul tinerilor, a învățat de mic cât de important e să muncești pentru ceea ce-ți dorești, a știut să se concentreze pe ceea ce îşi dorește și a înțeles valoarea sacrificiului. Munca, pasiunea și timpul pe care le-a investit în cercetare au rezultat în proiectul Vision Bot, un program care foloseşte inteligenţa artificială în scopul creării unei maşini automate low-cost.

*

Intrăm în pauză şi reîncepem sesiunea de discursuri cu trupa KID-A despre care lăsăm pozele să vorbească.

*

Revenim cu Brad Blanton şi cât se poate de sinceri. Este vorbitorul care ne-a spus pe şleau să fim radical de sinceri în relaţiile noastre. Dimplomația e mama războaielor și de ce onestitatea absolută ar trebui să primeze. Noi avem trei minţi:

 1. Reactive mind – locul de înregistrare
 2. Personal construct mind – locul unde replicăm experiențele
 3. Categorical mind – ceea ce noi percepem a fi mintea de fapt (limbaj, idei, talente, etc.)

“A mind is a terrible thing. Waste it.”

A subliniat foarte atent că aceste minți sunt total imprevizibile și se influențează una pe cealaltă până ne induc în eroare. Ce e de reţinut e diferența dintre observare (noticing) și gândire. E mult mai important să observi lucrurile din jurul tău decât să supra gândești ceva. Asta are de a face cu trei canale importante pentru o luciditate activă:

 1. Observă ce se întâmplă în exteriorul tău
 2. Observă ce se întâmplă în interiorul tău
 3. Vorbește, sau cum zicea el, ”raportează”, ce ai în cap

“You don’t want to start any new project by thinking.”

Cristian Lupşa ne-a arătat o nouă perspectivă asupra poveştilor dureroase şi ruşinoase pe care le trăim. Uneori pot fi exact poveştile care ne vor salva. Ne este teamă să le împărtăşim pentru a nu fi văzuţi ca fiind slabi, când de fapt ce se întâmplă este exact opusul. Poveştile astea ne fac să părem puternici în faţa celorlaţi, iar spunând oamenilor ce ni se întâmplă, retrăim emoţiile din trecut, care ne vor ajuta la vindecare.

Octavian Buta şi Radu Cotarcea, vice-campioni mondiali la dezbateri, ne-au arătat cum se ţine o dezbatere şi ne-au învăţat logica din spatele uneia printr-o demonstraţie. Ce au pus în joc este exact evenimentul nostru, un TEDx. La final toată lumea a ieşit mulţumită, căci concluzia a fost că da, un TEDx chiar duce mesaje puternice mai departe în lume.

Iv Cel Naiv, surpriza zilei. Autor român contemporan şi anonim a fost prezent în sală şi a rămas în continuare anonim. Ne-a vorbit despre bule şi observaţie. Pe scurt: bule, Bula în top români, asimilăm informaţie şi eliminăm gânduri, perfecţiunea globului din globalizare, viitorul e caracterul local, învăţăm să spunem “te iubesc” global, surse pentru poezie, observaţii interioare, exterioare, imensa diversitate a posibilităţilor, numărăm observaţii într-o fotografie, paie, bârne în ochi, gesturile sunt emoţii, recităm poezii, frumosul ratat, recităm poezii prost, metaobservaţii, fiecare cu bula sa, cineva trebuie să facă ţara asta să meargă.

Iv Cel Naiv la TEDxCluj 2014

Iv Cel Naiv la TEDxCluj 2014

Intră pe scenă Libal Andras. Ne demonstrează ştiinţific că o schimbare mică provoacă schimbări mari. Ceea ce vrem să învăţăm la TEDxCluj. Prin exemple despre cum se comportă materialele, de la culorile săpunului până la armuri lichide, explică un lucru simplu “soft matters”.

“The scientists love nothing more than a playground.”

Domnul Alexandru Mironov energizează sala şi ne dă de gândit cu date în timp real despre lumea în care trăim. Nu este convins că mintea noastră poate să conceapă imensa schimbare prin care lumea de astăzi trece. Mai spune un lucru ce îi face pe cei prezenţi să aplude zgomotos: “Spre 2030 femeile vor conduce lumea”. În final de dă speranţe, caci speranţa de viaţă creşte la 93 de ani prin 2070.

Dr. Raed Arafat reuşeşte să ne scoată toate aprecierile pe care le avem pentru muncă depusă în ultimii ani în România. Primul discurs după care sala este în picioare. Ca să vă faceţi o idee, SMURD a început cu o maşină în Tîrgu Mureş, iar planurile evolueză până într-acolo când telemedicina de urgenţă va arăta ca hologramele din Startrek.

“Romania va multumeste.” – Dragoş Bucurenci

Mădălina Mocan, preocupată de drepturile omului atrage atenţia asupra rolului pe care statul îl are în ceea ce priveşte societatea civilă din ţară. Faptul că aceasta este mult mai activă în ultimii ani, nu scuteşte statul de responsabilitate.

“Sociatatea civilă ar trebui să fie un actor în ţară, nu arbitrul.”

*

Pauză de muzică bună, cu cei de la Rua. Quartet. Interpretează muzici cunoscute din filme la fel de cunoscute şi ne bine dispun pentru ultima sesiunea de discursuri.

Rua. Quartet la TEDxCluj 2014

Rua. Quartet la TEDxCluj 2014

*

Primul dintre ultimii vorbitori este Răzvan Exarhu. Despre regăsiri personle şi a privi învăţarea într-un nou mod, ne-a trecut printr-o istorie personală prin radio şi cu mâncare. A fugit de rutină cum a ştiut mai bine până a ajuns în punctul în care gătea fără să mai guste reţete inventate pe loc. Învăţătura de reţinut:

“Să faci lucruri fără să te mai gândești că le faci.”

Nicolae Maniu vorbeşte despre imaginaţie, realitatea şi sacrificiu. Pe parcursul carierei sale, din şcoală şi până acum, a dezvăţat şi reînvăţat artele picturii şi sculpturii. Ne lasă cu un gând, mai ales pentru cei care îşi doresc să rămână în istoria umanităţii, ”prin opera mea am câștigat imortalitate, tot ce-mi rămâne e să supraviețuiesc”.

Continuă Cosmin Alexandru, cu umor şi bună dispoziţie despre “valorile mele, valorile noastre”. Ce se întâmlpă acum în lume este ceva cu adevărat provocator. Dacă pe vremuri valorile despre produse şi cunoştinţe ţineau de rezistenţa în faţa timpului, astăzi producem cu termen de expirare exact, iar ce acumulăm ne ajută abia pentru următorii ani, nicidecum întreaga viaţă. Desemenea putem deduce valorile unui om prin deciziile pe care le ia în cele mai banele momente.

“Discuţia despre valori nu este simplă.”

Am ajuns într-adevăr la final şi ne bucurăm că sala a fost încă plină pentru discursul Prinţesei Marina Sturdza. A apăsat niște butoane fără a jigni pe nimeni. În același timp, a încercat să încurajeze tinerii prezenți în sală zicându-le cât de mult crede în ei, subliniind importanța educației și a spiritului civic.

”Leadership-ul e abilitatea de a transforma viziunea în capacitate, e un comportament zilnic, e despre încredere. Potrivește faptele cu vorbele tale. Eu cred în abilitatea individului de a se ridica deasupra capacităților sale”.

*

Ce mai rămâne de spus după experienţa TEDxCluj 2014 cu atât de mulţi oameni neobişnuiţi în comunitate?

Noi, sincer, am rămas cu multe idei de dat mai departe, de la fiecare vorbitor în parte. Şi vrem să le mulţumim încă o dată pentru că au creat o zi de ţinut minte la Cluj-Napoca.

Să nu plecaţi nicăieri, căci TEDxCluj continuă online pâna la ediţia viitoare.

Mulţumim, TEDxsteri!

Mulţumim, TEDxsteri!

Au mai scris despre – bloggerii oficiali TEDxCluj 2014:

Andra: Dacă auzi la un TEDx ce gândeşti, înseamnă că

Aroneţ: TEDxCluj 2014, aproape live

Călin: Cum a fost la TEDxCluj 2014? Discursuri, idei și emoții

Ciprian: Cum a fost la TEDx Cluj 2014

Diana: TEDxCluj with sugar and cream

Petru Dolhescu: 10 zile de la TEDxCluj 2014, 10 idei ce merită răspândite

Sigina: O zi plină de inspiraţie

Bonus:

Decât o Revistă: TEDxCluj: 12 învățături și-un banc*

*

Albumul cu fotografii

O parte din TEDxsteri

Rămâneţi conectaţi pe Facebook.

Am (re)activat conturile de Instagram şi Twitter.

*

NB: LEARN – UNLEARN – RELEARN. 😉

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments 1

 1. Pingback: Innovation Expo: roboţi şi experimente - TEDxCluj 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.